Colonial Collections Consortium
Agenda

Internationale museale samenwerking Indonesië en Nederland

18 t/m 22 december 2023

Eerder dit jaar heeft het Indonesische ministerie van Onderwijs, Cultuur, Onderzoek en Technologie (MoECRT) de Indonesia Heritage Agency (IHA) opgericht. Het IHA valt onder het Directoraat voor Cultuur onder leiding van de Directeur-Generaal en verenigt 17 musea en 34 monumenten in heel Indonesië onder één management. Hiertoe behoren het Nationaal Museum Indonesië, de Nationale Galerie Indonesië, Fort Vredenburg en de UNESCO werelderfgoedsites Borobudur en Sangiran.

Over Indonesia Heritage Agency (IHA)
IHA wil het beheer van de nationale musea en erfgoedsites centraliseren om de algehele kwaliteit en efficiëntie te verhogen, evenals de openbare diensten die deze culturele goederen leveren. De transformatie van IHA en haar faciliteiten zal in de toekomst in verschillende fasen worden uitgevoerd met de ambitie om een toonaangevende erfgoedorganisatie in Zuidoost-Azië te worden.

Ambitie
IHA’s ambitie om het museum- en erfgoedveld fundamenteel te transformeren vereist een enorme hoeveelheid expertise op het gebied van het beheer van collecties, cultuur en kunst. Tegen deze achtergrond moet expertise in museale kerncapaciteiten op het gebied van collectiebeheer, conservering, curatorisch onderzoek, kunstgeschiedenis, digitalisering, educatie en nog veel meer, worden uitgewisseld.

Trainingsprogramma
Gezien de ambitie om de museale praktijk van IHA te professionaliseren en moderniseren, zijn de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Reinwardt Academie gevraagd om te helpen bij deze transitie. De restitutie van de objecten versterkt de ambitie van het museum om voor een internationaal publiek te programmeren. Van 18 t/m 22 december 2023 vindt er een gezamenlijke werkweek plaats in Jakarta, om het trainingsprogramma vorm te geven.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit programma kun je contact opnemen met het Bureau van het consortium.