Colonial Collections Consortium
Agenda

Webinar Collecties uit een Koloniale Context

Het koloniale verleden heeft sporen achtergelaten in de collecties van Nederlandse musea en andere collectiebeherende instellingen. Door de ongelijke machtsverhoudingen zijn veel objecten uit hun land van herkomst naar Nederland gehaald en voor de gemeenschap verloren gegaan. Het huidige Nederlandse beleid ten aanzien van koloniale collecties is erop gericht dit historische onrecht te helpen herstellen door verzoeken om teruggave van cultureel erfgoed uit landen van herkomst te faciliteren, door te werken aan openheid en transparantie over collecties in Nederland en door internationale samenwerking op het gebied van deze collecties te versterken.

Dit webinar is specifiek voor deelnemers gevestigd in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Dit webinar heeft al plaatsgevonden. Kijk het hieronder terug.

Praktische informatie

Datum
24 april 2024

Tijd
10:00 – 11:30 am (AST) / 16:00 – 17:30 (CET)

Voor wie?
Erfgoedprofessionals, (herkomst)onderzoekers, beleidsmakers, cultureel erfgoedorganisaties, community leaders uit Aruba, Bonaire, Cura├žao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten.

Kosten
Geen kosten. Registratie is nodig om de Zoom link te ontvangen.

Waarom dit webinar?

  • Stel vragen over de aanwezigheid van, het onderzoek naar, en de restitutieprocedure voor cultureel erfgoed collecties
  • Maak kennis met beschikbare middelen en fondsen voor herkomstonderzoek en samenwerking
  • Hoor van Nederlandse experts hoe hun museum omgaat met dilemma’s rondom koloniale collecties
  • Wissel kennis en ervaring uit met Nederlandse musea over de omgang met dilemma’s rondom collecties uit een koloniale context

Meer informatie over dit webinar

In dit online webinar geven we informatie over het huidige Nederlandse beleid voor koloniale collecties en ontmoet je enkele organisaties en experts die betrokken zijn bij de uitvoering van dit beleid. Ook willen we ruimte bieden voor vragen over de aanwezigheid van, het onderzoek naar, en de teruggaveprocedure van cultureel erfgoed collecties. Dit webinar wordt door de ErfgoedAcademie georganiseerd in samenwerking met het Colonial Collections Consortium. Het Consortium is opgericht om informatie te verschaffen over koloniale collecties, relevante organisaties en experts, netwerken en mogelijkheden voor samenwerking en kennisuitwisseling. Het Consortium wil een centraal aanspreekpunt zijn voor landen van herkomst voor vragen over collecties uit een koloniale context en herkomstonderzoek in Nederland. In dit webinar zullen we aanwezigen voorzien van beschikbare bronnen voor verder onderzoek en samenwerking.

Voor wie?

Bent u een erfgoed professional, (herkomst) onderzoeker, beleidsmaker, community leader gevestigd in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden? En/of bent u geïnteresseerd in (onderzoek naar) cultureel erfgoed objecten en collecties in Nederland en beleid met betrekking tot teruggave? Dan bent u van harte welkom tijdens dit webinar.

Hoe kan ik me aanmelden?

U kunt zich aanmelden voor dit webinar via de link. Een week van tevoren ontvangt u een bevestigingsmail met links naar de Zoom-bijeenkomst en voorbereidingsmateriaal dat we graag van tevoren delen.