Colonial Collections Consortium
Agenda

Symposium The Last German Emperor’s Colonial Art

Op zaterdag 23 maart 2024 organiseert Museum Huis Doorn een symposium over de koloniale kunst van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. In samenwerking met de Universiteit Utrecht heeft het museum herkomstonderzoek gedaan naar de eigen collectie. De voertaal van het symposium is Engels.

Herkomstonderzoek

Museum Huis Doorn startte i.s.m. de Universiteit Utrecht een herkomstonderzoek naar eigen collectie-items die mogelijk een koloniaal verleden hebben.

Kostbare Chinese lakpanelen

Tijdens dit onderzoek zijn onverwachte verhalen aan het licht gekomen, met betrekking tot de Duitse keizerlijke familie, Duits koloniaal beleid, en ook de Eerste Wereldoorlog. Zo ontdekten we de verborgen verhalen achter een serie kostbare Chinese lakpanelen, rechtstreeks uit de Verboden Stad in Beijing. En konden we de identiteit achterhalen van een onbekende Afrikaanse koloniale soldaat.

In het symposium staan de volgende onderwerpen centraal:
– Koloniale kunst – Kolonialisme en WOI in het museum – Hedendaagse implicaties Duits koloniaal verleden