Colonial Collections Consortium
Agenda

Internationaal webinar koloniale collecties in Nederland

Het koloniale verleden heeft sporen achtergelaten in de collecties van Nederlandse musea en andere collectiebeherende instellingen. Door de ongelijke machtsverhoudingen zijn veel objecten uit hun land van herkomst naar Nederland gehaald en voor de gemeenschap verloren gegaan. Het huidige Nederlandse beleid ten aanzien van koloniale collecties is erop gericht dit historische onrecht te helpen herstellen door verzoeken om teruggave van cultureel erfgoed uit landen van herkomst te faciliteren, door te werken aan openheid en transparantie over collecties in Nederland en door internationale samenwerking op het gebied van deze collecties te versterken.

Dit webinar heeft al plaatsgevonden. Kijk het hieronder terug.

Praktische informatie

Datum: 21 maart 2024
Tijd: 12:00 tot 13:30 (CET)
Voertaal: Engels
Kosten: geen kosten

Voor wie?
Erfgoedprofessionals, (herkomst)onderzoekers, beleidsmakers, cultureel erfgoedorganisaties uit landen en gemeenschappen van herkomst

Waarom dit webinar?

  • Stel vragen over de aanwezigheid van, het onderzoek naar, en de restitutieprocedure voor cultureel erfgoed collecties
  • Maak kennis met beschikbare middelen en fondsen voor herkomstonderzoek en samenwerking
  • Hoor van Nederlandse experts hoe hun museum omgaat met dilemma’s rondom koloniale collecties

Meer informatie over dit webinar

In dit online webinar geven we informatie over het huidige Nederlandse beleid voor koloniale collecties en ontmoet je enkele organisaties en experts die betrokken zijn bij de uitvoering van dit beleid. Ook willen we ruimte bieden voor vragen over de aanwezigheid van, het onderzoek naar, en de teruggaveprocedure van cultureel erfgoed collecties. Dit webinar wordt georganiseerd door de ErfgoedAcademie in samenwerking met het Colonial Collections Consortium.

Hoe kan ik me aanmelden?

U kunt zich aanmelden voor dit webinar via de onderstaande link. Een week van tevoren ontvangt u een bevestigingsmail met links naar de Zoom-bijeenkomst en voorbereidingsmateriaal dat we graag van tevoren delen.